Spiritele strămoșilor: da sau nu?

Majoritatea culturilor si religiilor în care se venerau sau respectau spiritele/sufletele strămoșilor au fost  “eradicate”, cu excepția celor asiatice, unde nu e doar spiritul venerat, ci și un întreg panteon de zei și demoni de care spiritul depinde.

Se deduce de aici că există un pericol real pentru religie și politică, acest obicei de comemorare a strămoșilor? Respectul pentru strămoși și credința că sufletele strămoșilor te ocrotesc duce la o ocrotire adevărată? Sau prin venerarea strămoșilor se păstrează legătura cu leagănul primordial al națiunilor, poate chiar cu oamenii începuturilor?

Toate aceste întrebări nu au un răspuns rațional. Psihologic, știm că o națiune care își pierde apartenența originilor, reprezentată prin tradițiile cultural folclorice, se dizolvă rapid în masa metisărilor. Acest amănunt e benefic pentru cei care doresc realizarea forțată a unei federații planetare dar, per total, e o pierdere imensă pentru omenire ca întreg.

Într-o metisare naturală, popoarele implicate aduc aport comun, formând astfel națiuni complexe, bogate cultural, lexical și genetic. Dacă privim dispariția băstinașilor nord și sud americane, împreună cu toată cultura și tradițiile aferente, dacă privim etnii africane ucise până la dispariție sau forțate la “civilizare”, toate acestea, înfăptuite destul de recent, ne dăm seama că trecutul e plin de asemenea perioade de ștergere a memoriei naționale sau etnice.

Așadar, un popor care nu uită de unde a plecat și cine îi sunt înaintașii e mai greu de șters din cartea istoriei, dar e periculos pentru cei care doresc ștergerea unor popoare și evidențierea altora. Iar din altă perspectivă, popoarele xenofobe au dorit exterminarea celor care sunt altfel. Avem de învățat că extremismul și fanatismul pot să distrugă omenirea: oricând un asemenea specimen xenofob poate avea acces la armament nuclear, poate accede politic, așa cum deja se întâmplă și în Europa. Și bum!

XENOFÓB, -A, xenofobi, -e, adj., s. m. și f. (Persoană) care manifestă aversiune față de persoane de altă naționalitate sau față de alte popoare. – Din fr. xénophobe.
Sursa: DEX ’09 (2009)

Publicitate

Etichete:, , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: