Despre banii virtuali şi noi

Sistemul actual, financiar şi politic, trebuie să-şi caute în curând sfârşitul. Deja de mai mult de două decenii băncile lucrează cu bani virtuali, bani inexistenţi, netipăriţi, negarantaţi în aur.

Nu e nevoie să faci doctoratul în economie ca să înţelegi că omul de rând e o victimă dublă: latentă şi activă. În prima instanţă noi suntem consumatorii, îndemnaţi zilnic să cumpărăm de toate şi cât mai multe. În plan secund, dar poate şi mai semnificativ, suntem loviţi de imposibilitatea acumulării de lichidităţi, din cauza inexistenţei lichidităţilor.

Băncile au dreptul să împrumute fiecare sumă existentă de până la zece ori valoarea intrată. Până acum două decenii, jocurile financiar-bancare se făceau preponderent la nivel mare, cu sume uriaşe şi minciuni spuse celor dispuşi să rişte averi. De la sfîrşitul mileniului, au început joaca cu pătura medie a societăţilor. Credite uşor de obţinut, cu predilecţie din cele ipotecare. Rezultatul e „criza” actuală.

Jocurile au fost făcute. Proprietăţi şi industrii au trecut în proprietatea băncilor sau a celor dispuşi să cumpere pe nimic. Nu vă lăsaţi amăgiţi de pleonasme de genul: bănci falimentare. Poate bănci care nu mai au lichidităţi sau care vor fi cumpărate de cele mari. Valorile imobiliare ale băncilor sunt impresionante.

Şi acum ce urmează? După actualul sistem, aproape că e imposibil să se revină la o stare de echilibru financiar mondial. Probabil că vor să ne convingă în viitorul apropiat, prin inflaţia pregătită la nivel global, că sistemul nu e viabil şi că a plecat pe calea autodistrugerii. Şi ne vor propune şi impune, fără să ne consulte, o variantă în care să funcţionăm în paralel, adică moneda clasică şi moneda virtuală.

Nu e o tragedie, nu banul virtual ca şi concept. Tragedia începe când cei care controlează moneda sunt societăţi sau concerne private. E pericolul imposibil de calculat acum, de a ne trezi cu monopolul controlării banului de către o mână infimă de oameni. Rămâne să vedem dacă aşa vor decurge evenimentele sau avem pregătită şi altă variantă.

Publicitate

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 răspunsuri la „Despre banii virtuali şi noi”

 1. Deveanu Silviu spune:

  Totul a pornit in 1913 cu creearea FED si ulteror a FMI si Banca Mondiala. Ulterior, la 15 august 1971, Nixon a rupt dolarul de aur. Au aparut derivatele, refinantarea bancilor mari, o consecventa politica de spoliere a 90% din cetateni si o imbogatire fara masura pentru 10% din baietii destepti.
  Ce va spune ca s-au volatilizat vreo 60 de trilioane de dolari si in toata aceasta”criza” s-au gasit, in total doar vreo 10 trilioane? Ce va spune ca SUA participa cu 60% la cheltuielile militare mondiale? Doar cateva date statistice, putina istorie. Primul card de credit a aparut in 1951. Ma intreb, cand va fi emis ultimul si cine va stinge…lumina?
  Razboi? O noua ordine mondiala? Un nou inceput al finantelor?
  Cand va dispare orice bruma de incredere in dolar (e posibil)acesta va fi zero.

  • Gebelezis spune:

   Da un inceput care tine de epoca moderna…inceputul sau geneza sunt acolo undeva in evul mediu, cand a fost infiintata prima banca…prima scrisoare de credit…etc. Totusi ma preocupa mai mult viitorul, cum vor rezolva problema si cat de legati in lanturi ne vom trezi noi, „turma”? La inceputul crizei actuale, ziceau ca sunt in mod oficial de patru ori mai multi bani in circulatie (valoric) decat sunt tipariti (pe plan mondial). Deci de cate ori sunt neacoperiti in aur in realitate?

 2. Deveanu Silviu spune:

  Zice-se ca in vremurile de hiperinflatie, o nemtoaica s-a dus cu o roaba de bancnote sa cumpere paine. Un moment de neatentie si hotii i-au furat roaba lasandu-i hartiile. Pana cand America va fi jandarmul mondial asumandu-si 60% din cheltuielile militare mondiale, dolarul va fi moneda de schimb, tezaurizare. Fed va tipari dolari dupa propria-i pofta. Se vorbeste mult de criza dar se uita ca ea tine de insasi dezvoltarea capitalista, ca piata singura nu poate face o valorificare rationala a resurselor si, mai ales, o distributie echitabila a bogatiei. Ce-i Romania de azi, bunaoara daca nu o colocie a FMI, BM, Eu? Se asteapta in zadar reglementari, se asteapta ca statele suverane (cate mai sunt!) sa gaseasca solutii. Cred ca solutiile de depasire a actualei stari de lucruri tin de reactia fiecarui individ, in cunostinta de cauza. O istorioara cu talc. Doi oameni erau urmariti de un tigru fioros. Unul zice: oare vom reusi sa fugim mai repede decat tigrul? Celalalt ii raspunde. Important este sa fug mai repede decat tine. Cam asa stau lucrurile in societate care nu-i altceva decat jungla in care traim. Si asta pentru ca desi exista progres tehnologic, crestere a productivitatii muncii, resursele de orice fel sunt limitate. Asa ca daca unul isi aproprie mai multa bogatie prin forta fizica sau mentala ceilalti, cei multi raman cu buza umflata. Exista statul, exista reglementari, mijloace de atenuare a marilor discrepante dar, se uita ca statul este a celor puternici. Poate ca Marx ar trebui recitit prin ochii tehnologiei actuale.

 3. Mircea Popescu spune:

  Vezi de bitcoin.

Trackback-uri / pingback-uri

 1. Amatoriale « CUBUL EROTIC - 13 februarie 2012
 2. Muţuţuci* (sau Virus & Sisi + 5!) « Symphonie pour un monde étrange - 1 aprilie 2012
 3. Cadre erotice « CUBUL EROTIC - 16 aprilie 2012
 4. Originar « CUBUL EROTIC - 21 mai 2012

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: